de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 3
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 2
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 4
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 5
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis rensenfotografie rechtenvrij 1
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 6
previous arrow
next arrow

Over ons

Het Taalfeest is ontstaan vanuit het Groot Amersfoorts Dictee. Dit evenement werd jaarlijks georganiseerd door een vijfkoppig comité onder de vlag van de Volksuniversiteit Amersfoort.

De dictees waren een groot succes; mensen kwamen vanuit alle hoeken van Amersfoort (en soms ver daarbuiten) om de Nederlandse taal zo goed mogelijk op te schrijven.

Na de achtste editie in 2018 maakte het comité pas op de plaats. Wilden we op dezelfde weg doorgaan? Aan enthousiasme geen gebrek, maar is de Nederlandse taal niet breder en veelomvattender dan alleen foutloos schrijven?

We besloten van koers te veranderen en ons te richten op de Nederlandse taal in zijn geheel. Een dictee geeft de indruk dat taal een ingewikkelde aangelegenheid zou zijn, maar taal is zo veel meer! Taal is communicatie, identiteit, een bron van komische verwarring, ergernis of verwondering, een leuke puzzel, altijd in verandering, kortom: taal is eindeloos boeiend.

Van Groot Amersfoorts Dictee naar het Taalfeest, dat bracht een nieuwe wind. Nieuwe comitéleden sloten zich aan, andere vertrokken. Om het Taalfeest te organiseren hebben we een stichting opgericht. De stichting heeft drie bestuursleden:

over ons bestuur organisatie taalfeest amersfoort - de nederlandse taal

Dirk Kooiman (voorzitter) heeft aan de Universiteit van Amsterdam scheikunde gestudeerd en is daarna docent scheikunde geweest op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, op een gegeven moment ook conrector. Op deze school is hij veel betrokken geweest bij culturele activiteiten, zoals toneelvoorstellingen en de Romereis. Hij heeft altijd een grote belangstelling voor taal en lezen gehad. Ook is hij een aantal jaren betrokken geweest bij de organisatie van het Groot Amersfoorts Dictee.

Martin Lorijn (secretaris) is een echte ‘taalman’. Heeft Engels gestudeerd, later een beetje Russisch geleerd en nu Spaans. Hij ergert zich soms aan het in zijn ogen onnodig gebruik van buitenlandse talen als er zoveel goede Nederlandse alternatieven beschikbaar zijn. Hoe dan ook, altijd leuk om taal op een feestje te vieren.

Roeleke de Witte (penningmeester) woont met plezier sinds 1971 in Amersfoort. Was voorzitter van de programmacommissie van de Volksuniversiteit Amersfoort (VUA) en initiatiefnemer van het Groot Amersfoorts Dictee (GAD) in het kader van 90 jaar VUA (2010). Dit evenement heeft zij acht keer mede georganiseerd. Na het GAD heeft zij het Taalfeest Amersfoort mede ontwikkeld. Ze houdt van organiseren en is graag creatief bezig, denk aan boetseren, keramiek en sieraden maken. Op rustige momenten kun je haar met een goed boek op de bank vinden. “Heerlijk, een moment voor mezelf”.

Voor het bedenken, vormgeven en uitvoeren van het evenement vormt het bestuur een comité samen met vijf andere vrijwilligers:

Guido de Wijs is schrijver en organisator. Schreef zes keer de tekst voor het Groot Amersfoort Dictee. Werd medeorganisator van het Taalfeest Amersfoort. Was twintig jaar columnist van het AD-Amersfoortse Courant, schreef 1000 columns. Schrijft nu alleen nog opa-oppasboeken voor zijn kleinkinderen. Voor Paulien Cornelisse geldt ‘Taal is zeg maar echt mijn ding’ en dat geldt ook voor hem. Als je hem op zou sluiten in een boekwinkel met een potlood en wat papier, is hij gelukkig. Zijn werkkamer is een bibliotheek en herbergt honderden bal- en vulpennen. Taal is een feest.

Corry Samson studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna gaf zij ruim 35 jaar les aan het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt in Amersfoort.
Van 2013 tot 2018 was zij betrokken bij het Groot Amersfoorts Dictee. Zij verzorgde onder andere de nabespreking van het dictee.
In de commissie die het Taalfeest Amersfoort organiseert, neemt zij het quizelement voor haar rekening. Dit jaar presenteert zij de weer de Taalpubquiz, waarin niet alleen de af en toe verdraaid ingewikkelde spelling van de Nederlandse taal aan de orde komt, maar vooral veel andere, soms interessante, amusante en verrassende facetten van onze taal de revue passeren.

Antoine van Roemburg was docent Nederlands / docentenopleider bij de Hogeschool Utrecht; speldocent en regisseur bij o.a. Scholen in de Kunst; verzorgde theatercursussen voor Flint; trad op met het cabaretduo De Buren en later met Guido de Wijs;  was ook lid van het artistieke driemanschap van het Amersfoortse millenniumproject La Mama; presenteert programma’s; gastspeler bij theaterkoor en mede-organisator (Taalfeest en Kleinkunstfestival Mallejan).

Esther Bevers is docent creatief schrijven, tekstschrijver en eindredacteur. Ze geeft schrijfcursussen bij o.a. Scholen in de Kunst, en begeleidt schrijvers bij de totstandkoming van hun boek. Daarnaast is ze altijd bezig een of meer vreemde talen te leren. Naast Noors, Deens en Zweeds is ze nu ook bezig met Fins en Welsh. Je kunt haar wakker maken voor gekke taalweetjes en woordspelletjes. Al haar professionele activiteiten zijn te vinden op www.terratekst.nl