de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 3
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 2
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 4
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 5
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis rensenfotografie rechtenvrij 1
de nederlandse taal taalfeest amersfoort eemhuis 6
previous arrow
next arrow

Taalartiesten

Dit zijn de taalartiesten van 2024

Jos Niels - taalartiesten - de nederlandse taal - taalfeest amersfoort

Jos Niels

Jos Niels is bloemist en tot ongeveer tien jaar geleden was hij laag­geletterd. Hij vertelt hoe het is in onze samenleving om niet te kunnen lezen en schrijven en welke

Lees meer...
trucs hij heeft gebruikt om dat te maskeren. Hoe het is om geen ondertiteling bij films te kunnen lezen, om geen bijschriften bij medicijnen te kunnen lezen en vooral hoe het is om je kinderen niet met schoolwerk te kunnen helpen. Toen ook in zijn bloemenwinkel de computer zijn intrede deed, liep hij steeds vaker vast door zijn analfabetisme en is hij ‘uit de kast gekomen’. Hij ging een cursus volgen en is nu apetrots dat hij zijn kleindochter kan voorlezen.

Astrid Wijnands - taalartiesten - de nederlandse taal - taalfeest amersfoort

Astrid Wijnands

Astrid Wijnands is hogeschool­docent aan de lerarenopleiding van de Hogeschool Utrecht, waar zij in de bachelor- en masteropleiding Nederlands colleges geeft over

Lees meer...
taalkunde, taalbeschouwing en taalkundedidactiek. Daarnaast doet zij promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Haar proefschrift gaat over het gebruik van linguïstische bronnen (zoals taal­advies­diensten en de Algemene Nederlandse Spraakkunst) in het onderwijs.
Veel mensen ergeren zich aan taalfouten. In haar workshop staan die taalergernissen centraal. Veel ergernissen passeren de revue. Hoe komt het dat die taalverschijnselen ergernis opwekken? Waar komt die ergernis eigenlijk vandaan? Is die irritatie wel terecht? Waardoor komt het dat sommige taalfouten zo hardnekkig zijn? Is er überhaupt nog iets aan te doen of zal die taalergernis de toekomstige taalnorm zijn?
In de workshop zal Astrid niet alleen ingaan op het ontstaan van taalnormen, maar ze stelt ook het taalgevoel van de deelnemers op de proef.

Loesje - taalartiesten - de nederlandse taal - taalfeest amersfoort

Loesje

Loesje wie kent haar niet? Ze is bekend om haar positieve, kritische teksten die je verschillende kanten van een verhaal kunnen laten zien. Met haar teksten wil ze de wereld

Lees meer...
een beetje mooier maken. Loesje komt deze keer op bezoek bij het taalfeest voor een workshop creatief schrijven met Loesje. Doe je mee?
Op het taalfeest bieden we de korte Loesje workshop aan: creatief schrijven in een work­shop van 45 minuten. Een hele uitdaging! De workshop is voor groepen van 4-15 personen. Dus schrijf je snel in want vol is vol (en volgens Tante Rie van Loesje is vol wel zo gezellig) Wie weet kunnen jullie met elkaar wel een mooie Loesje tekst schrijven.
Zien we je op 7 november?
koen janssen diggy dex - taalartiesten - de nederlandse taal - taalfeest amersfoort

Koen Jansen

Koen Jansen (Diggy Dex). Koen is rapper, zanger en liedjesschrijver met zeven albums op zijn naam en bekende liedjes als ‘Treur Niet (Ode Aan Het Leven)’ en ‘De Zon Op’.

Lees meer...
‘Naast liedjes schrijft hij over de waan van de dag. In korte, levens­be­schouwelijke stukjes bespiegelt hij zijn leven en dat wat hem ontroert. Hersenspinsels die vaak ten grondslag liggen aan de songs die hij uiteindelijk schrijft. Koen neemt je mee in zijn schrijfproces en daagt jou uit om een eigen liedtekst te schrijven.
yoin van spijk - taalartiesten - de nederlandse taal - taalfeest amersfoort

Yoïn van Spijk

Yoïn van Spijk is historisch taalkundige, taaldocent en schrijver. Hij geeft verschillende cursussen over taal en talen en is vaste auteur bij het blad Onze

Lees meer...
Taal. Begin 2025 verschijnt zijn eerste boek over de herkomst van het Nederlands en de streektalen. Hoe klonk onze taal in de dertiende eeuw? En in het jaar 1000, 500 en 0? In zijn workshop Taal aan de wandel neemt Yoïn van Spijk je mee op reis door twee millennia taalgeschiedenis.
De tijdreis begint bij het Middelnederlands, dat in de late middeleeuwen in Nederland en Vlaanderen werd gesproken. Je ziet en hoort een zin en ontdekt wat de ver­schillen met het huidige Nederlands zijn. Wie wil, kan de zin vervolgens historisch ver­ant­woord leren uitspreken. Taalwetenschappers hebben de uitspraak namelijk weten te reconstrueren.
Na het Middelnederlands doe je hetzelfde met het Oud­nederlands, het Westgermaans en tot slot het Oergermaans. Na afloop weet je niet alleen waar onze taal vandaan komt maar zou je zelfs een paar woorden met middeleeuwers en de Germanen kunnen meepraten.
Theo danes - taalartiesten - de nederlandse taal - taalfeest amersfoort

Theo Danes

Theo Danes is een veelzijdig man: hij is tienkamper, atletiekcoach, ontwerper en performer, maar hij excelleert als plezierdichter. Hij is een virtuele kleinzoon van de

Lees meer...
grote Drs. P en een echte neef van auteur Ivo de Wijs. Theo’s werk is verrassend geestig en aangenaam vormvast. Metrum en rijm zijn perfect, zowel in zijn vrije verzen, als in zijn ollekebollekes en trioletten. Zijn visuele verzen zorgen voor een extra attractie. Samen met Ivo de Wijs publiceerde Theo de sportieve dichtbundels ‘Atletische Verzen’ en ‘Olympische Verzen’. Zijn solo­debuut ‘Personal Best’ ver­scheen in 2016 en vier jaar later schreef hij samen met Judith Nieken, de lichteverzen­bundel ‘Coronaregels’. Zijn optredens zorgen voor zinderende zalen vol her­kenning en schaterlach­salvo’s.
Tanja ter Brake - taalartiesten - de nederlandse taal - taalfeest amersfoort

Tanja ter Brake

Tanja ter Brake (1983) is dichter & cabaretier. Een aantal jaar geleden gooide ze het roer om: ze zei haar baan als zieken­huis­apotheker op en ging naar de Koningstheater­

Lees meer...
academie. Sindsdien voelt ze zich meer Tanja dan ooit.
Momenteel werkt ze aan haar eerste avondvullende cabaret­voorstelling. Hierbij wordt ze geregisseerd door Margot Ros (bekend van o.a. Toren C).
In 2022 debuteerde ze als schrijver met haar bundel “Nieuwe Maan”.
In januari ’24 werd ze verkozen tot Stadsdichter van Amersfoort. Als stadsdichter geeft ze o.a. creatieve schrijf­lessen en verzorgt ze op diverse plekken ‘stand-up poëzie’, gedichten waar een knipoog naar het alledaagse nooit ont­breekt.