Verslag van het Project 'Taalfeest Amersfoort'

Voorgeschiedenis
In februari 2018 is voor de achtste en laatste keer het Groot Amersfoorts Dictee gehouden. Het organiserend comité, bestaande uit vijf personen, heeft zich daarna beraden op een nieuwe vorm van een evenement rondom taal. In het voorjaar van 2018 heeft een groep van ongeveer 12 mensen een aantal keren gebrainstormd over mogelijkheden voor zo'n evenement. Daaruit is een kerngroep van negen overgebleven, die vanaf september tot en met december maandelijks bijeenkwam om de plannen verder vorm te geven. In de maanden januari en februari werd de frequentie van vergaderingen tweewekelijks.
Voor dit project is een stichting Taalfeest Amersfoort opgericht met een bestuur van drie personen: Dirk Kooiman, Martin Lorijn en Roeleke de Witte. Deze drie personen hebben ook deel uitgemaakt van het comité dat het Groot Amersfoorts Dictee heeft georganiseerd. De overige leden van de kerngroep zijn: Guido de Wijs, o.a. tekstschrijver van zes Amersfoortse dictees, Nynke Geertsma, oud-stadsdichter, dicteewinnares en tekstschrijver van drie Amersfoortse dictees, Corry Samson, oud-docent Nederlands van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt, Marianne van Omme, voorzitter van de Volksuniversiteit Amersfoort, Karin Horst van bibliotheek Eemland en Esther Bevers, freelance tekstschrijver en schrijfdocent bij Schrijven in Amersfoort.

Het taalfeest op 7 maart 2019
Het Taalfeest is gehouden in het Eemhuis, op verschillende plekken in het gebouw.
In het KAdECafé was eerst het Taalmaal en daarna twee rondes met een optreden van Ivo de Wijs en Frank van Pamelen.
In de Keizaal, op de tweede verdieping van de bibliotheek, was in de eerste ronde van het avondprogramma een interview met Vinnie Ko en in de tweede ronde een optreden/lezing van Ludo Jongen.
In café Bruis op de vierde verdieping bij de Scholen in de Kunst waren twee rondes van een taalpubquiz.
In de open ruimte van het archief Eemland op de derde verdieping van het Eemhuis was een workshop 'column schrijven'.
Het Taalfeest startte met een maaltijd, het Taalmaal, voor 49 deelnemers om 17:30 uur. De maaltijd werd verzorgd door Coen Molenveld van het KAdECafé en bestond uit een voorgerecht, vitello tonato, en een hoofdgerecht, pasta met verschillende sauzen. Deze Italiaanse maaltijd was geïnspireerd op de in het KadEMuseum lopende tentoonstelling van Maestro van Wittel, een Nederlandse schilder die een groot deel van zijn leven (1653 – 1736) in Rome verbleef en zich daar Gaspare Vanvitelli noemde.
Aan het begin en aan het einde van de maaltijd was er een optreden van de net gekozen nieuwe stadsdichter van Amersfoort, Jacques de Waart. Hij vertelde iets over zijn plannen met het stadsdichterschap en droeg enkele gedichten voor. Tussen voorgerecht en hoofdgerecht was er een kort optreden van de in Zuid-Korea geboren Vinnie Ko. Hij heeft een boek geschreven met de titel 'Met hartelijke groente' en heeft daaruit iets voorgelezen over zijn ervaringen met de Nederlandse taal.

Het nagerecht werd geserveerd in de hal van de bibliotheek, waar ook de pauze was en de deelnemers aan het avondprogramma zich meldden. Het avondprogramma bestond uit twee rondes (van 20:00 – 20:45 en van 21:15 – 22:00) van verschillende activiteiten en een slotact, weer in het KAdECafé van 22:15 – 22:30.

Eerste ronde

Tweede ronde

Gedurende de hele avond waren er in de hal van de bibliotheek en in het KAdECafé boeken te koop van Vinnie Ko, Ivo  en Guido de Wijs, Nynke Geertsma en Remko Schotsman.

Slotact

Na afloop van de beide rondes was er in het KAdECafé een optreden van 'De Buren', bestaande uit Cees van Weerd en Antoine van Roemburg. Zij brachten enkele cabaretachtige liederen over Amersfoortse actualiteiten ten gehore.

Het aantal inschrijvingen bedroeg ongeveer 100, waarmee we voor een eerste keer Taalfeest Amersfoort tevreden zijn. De publiciteit vooraf kwam langzaam op gang, maar uiteindelijk via website, Facebook, Amersfoortse Courant, De Stad Amersfoort, Amersfoort NU en ansichtkaarten hebben we toch goed van ons kunnen laten horen/lezen. Belangrijk is natuurlijk ook hoe het programma door het publiek is ontvangen. Wij kregen de indruk dat men heel enthousiast was over de verschillende onderdelen en ook over de diversiteit in het programma. Reden genoeg om te denken aan een volgende editie van het Taalfeest Amersfoort.

Hoewel nog niet alle betalingen zijn gedaan en ook nog niet al het toegezegde sponsorgeld binnen is, lijkt het erop dat we onze exploitatie met een positief bedrag kunnen afsluiten.