Taalartiesten

Ronald Snijders
Gaston Dorren
Ingmar Heytze
Elsbeth Booy
Ilse Jobse
In the Pocket
Jelle en Anna Koolstra
Twan Vet
De Nederlandse Taalshow


Ronald Snijders

Ronald Snijders (1975) is absurdist, schrijver en programmamaker. Momenteel speelt hij zijn theatershow Groot Succes 2, die op 10 januari 2019 in première ging. Zijn voorlaatste programma WELKE SHOW (2016) werd genomineerd voor de Poelifinario, de prijs voor het beste cabaretprogramma van dat seizoen. Elke vier jaar presenteert Snijders De Schrikkelkalender de scheurkalender die hij voor ieder schrikkeljaar schrijft met Fedor van Eldijk. Zijn meest recente boek is Kopdichtbundel (2017), een verzameling gedichten bestaande uit krantenkoppen die hij wekelijks in Het Parool publiceerde. Ook is hij sinds 2020 columnist voor Onze Taal en sinds 2017 een van de schrijvers van het veelgeprezen kindertelevisieprogramma De Boterhamshow (NTR), een poppenversie van DWDD..

normalemensen.nl

Foto: Bob Bronshoff


Gaston Dorren

Taaljournalist Gaston Dorren kan veel meer talen lezen dan hij kan spreken of verstaan. En u straks ook! Want elke Nederlander die wat Engels en Duits kent, kan al bijna Deens, Noors en Zweeds lezen. De extra informatie die daarvoor nodig is, gaat Gaston vanavond met u delen én oefenen.

Gaston is de auteur van toegankelijke, opgewekte boeken over taal, waaronder Lingua (over 69 Europese talen) en Babel (over de 20 grootste wereldtalen). Hij leest een stuk of 15 talen en zijn boeken zijn verschenen in 15 talen (niet dezelfde).

www.gastondorren.nl

Foto: Hedy Vermeer


Ingmar Heytze

Ingmar Heytze (1970, Utrecht) is dichter, schrijver, columnist, performer en presentator. Hij publiceerde tot nu toe tien dichtbundels, drie dagboeken, een kookboek, een bundel miniaturen en Het beste en de rest, een keuze uit eigen werk. Als columnist werkte hij onder meer voor Onze Taal, Kijk, DAG, de Volkskrant en AD Utrechts Nieuwsblad.

Over de workshop schrijft Ingmar: Gedichten schrijven komt neer op het oplossen van drie problemen. Ten eerste: hoe kom je een leeg vel of scherm tot een gedicht? Ten tweede: hoe moet het gedicht eruit komen te zien? En ten slotte: en hoe weet je wanneer het af is? Zowel voor het beginnen, afmaken en redigeren van gedichten zijn allerhande trucs en slimmigheden, die worden geleerd aan de hand van kleine oefeningen. Na afloop van de workshop weet u meer over het denkproces achter creatief schrijven, de praktische vaardigheden die erbij komen kijken, de trucs om op gang te komen of te blijven en het redigeren en herschrijven van eigen en andermans gedichten.

www.ingmarheytze.nl


Elsbeth Booy

Elsbeth Booy heeft tien jaar als docent Nederlands op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt lesgegeven. Nu is zij trainer presentatie- en gesprekstechnieken, onder andere op de Hogeschool Utrecht en bij de TU Delft. Daarnaast geeft zij trainingen op gebied van duurzaamheid aan diverse doelgroepen.

Over de door haar samengestelde taalpubquiz schrijft Elsbeth: Wat betekent “Op de schobberdebonk leven?” Zo’n soort vraag kan tijdens de Taalpubquiz gesteld worden. Andere categorieën kunnen bijvoorbeeld zijn: straattaal, spelling of cryptische omschrijvingen. Dus heb je zin in een actief rondje nadenken en plezier, schrijf je dan in voor de Taalpubquiz! Je kunt je zowel met een team inschrijven als individueel. Met de individuele spelers worden ter plekke teams gevormd.

www.elsbethbooy.nl


Ilse Jobse

Ilse Jobse schrijft over haar workshop het volgende: Ik ben heel blij dat ik op het Taalfeest Amersfoort iets mag vertellen over onze mooie taal en onze cultuur. Niet alleen wil ik graag iets over gebarentaal vertellen, maar ook over onze cultuur. Hoe het is om doof te zijn en wat mijn beleving is om onderdeel te zijn van deze dovencultuur. Wat is er zo bijzonder aan onze taal?

Ook lijkt het me leuk om u een paar gebaren te leren, zodat wij op het eind van de workshop een beetje met elkaar kunnen communiceren. Het liefst enthousiast en met humor!

Ilse werkt vanuit haar praktijk als docent NGT (Nederlandse gebarentaal), gezichts- en voetreflexologe en coach. Ze is kindercoach, kinderyogajuf en opvoedcoach.

www.ilsejobse.nl


In the Pocket

In the Pocket is een drievrouwsformatie. Deze eigenzinnige dames nemen je mee in hun groots en meeslepend leven dat gaat over literatuur en alles wat daarmee te maken heeft. Ze zingen zowel covers als eigen repertoire. Theatraal, ontroerend of ronduit hilarisch, maar altijd verrassend.


Jelle en Anna Koolstra

Jelle en Anna Koolstra zingen en spelen dat het een lieve lust is. Nederlandstalige teksten gezegd en gezongen. Van smartlap tot dichtwerk. Van generatiekloof tot bloedband.


Twan Vet

Twan Vet (1998) is kleinkunstenaar en dichter. In 2018 ging hij met het duo Ransijn en Vet op tournee met hun liedjesprogramma 'En nu wij!'. In 2019 maakte hij onder meer een solo-voorstelling, was hij als dichter te gast tijdens de Nacht van de Literatuur en bracht hij een EP met demo's uit. Sinds begin september is Twan Stadsdichter van Amersfoort.

www.twanvet.nl


De Nederlandse Taalshow

De Nederlandse Taalshow

In De Nederlandse Taalshow spelen het echtpaar Henk en Ingrid met hulp van buurvrouw Conchita en het publiek een spannende quiz rond de Nederlandse taal. Een show vol humor, zang, dans en een vleugje drama speciaal voor iedereen die zijn Nederlands op een vrolijke manier nog wat wil bijspijkeren en met mooie prijzen voor de winnaars. Een voorstelling voor jong en oud.

www.denederlandsetaalshow.nl/