Taalartiesten

Ivo de Wijs
Vinnie Ko
Ludo Jongen
Elsbeth Booy
Frank van Pamelen
Annette Verspoor
Antoine van Roemburg
Cees van Weerd


Ivo de Wijs

Ivo de Wijs (Tilburg, 1945) is tekstdichter en presentator, soms in ruste, soms ook niet. Hij werkte vele jaren in volle vaart voor theater, radio (Vroege Vogels) en televisie, maar hij publiceerde ook een ferme stapel bundels met lichte verzen (soms in zijn eentje, soms in samenwerking met vakbroeders als Drs. P, Pieter Nieuwint en Theo Danes. Voor zijn optreden in Amersfoort maakt Ivo een keuze uit zijn light verse: oud en nieuw, kort en lang, vrolijk en bedachtzaam. Komt dat zien en komt dat horen! Website van Ivo: www.ivodewijs.nl


Vinnie Ko

Vinnie Ko (1990) verhuisde in 2009 van Zuid-Korea naar Groningen om psychologie en daarna wiskunde te gaan studeren. Zijn columns over zijn ervaringen met de Nederlandse taal en cultuur werden opgemerkt en gepubliceerd op de website van De Groene Amsterdammer. In 2016 verscheen zijn debuut Met hartelijke groente. Momenteel neukt Vinnie mieren als promovendus bij de afdeling wiskunde van de Universitetet i Oslo. Op het taalfeest deelt hij zijn ervaringen met (het leren van) de Nederlandse taal. Meer informatie op de website van Vinnie: www.vinnieko.com.


Ludo Jongen

Ludo Jongen was tot zijn pensionering docent Nederlandse letterkunde van de Middeleeuwen aan de Universiteit Leiden. Sinds 1989 woont hij in Amersfoort. In verschillende publicaties heeft hij zijn verbondenheid met de Keistad laten blijken. Zo publiceerde hij - al dan niet in samenwerking - Bij afwezigheid van de schout (het dagboek van burgemeester Cornelis Volckenszoon uit 1555-1556; 2009), Heilig Amersfoort (2009), Amersfoort pelgrimsstad (2009) en In het water gevonden (het Amersfoortse mirakelboek; 2015). Samen met anderen publiceerde hij in 2008 Amersfoortse praat. Een stad in taal en verhaal. Over (de restanten van) het Amersfoortse dialect zal hij spreken op het taalfeest.


Elsbeth Booy

Elsbeth Booy heeft tien jaar als docent Nederlands op het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt lesgegeven. Nu is zij trainer presentatie- en gesprekstechnieken, onder andere op de Hogeschool Utrecht en bij de TU Delft. Daarnaast geeft zij trainingen over duurzaamheid aan diverse doelgroepen. Meer informatie: www.elsbethbooy.nl.


Frank van Pamelen

Frank van Pamelen (1965) is schrijver, dichter en cabaretier. Hij maakt o.a. theaterprogramma’s, jeugdboeken, thrillers en columns. Zijn light verse werd bekroond met de prestigieuze Kees Stipprijs. In alles wat hij doet, speelt het spelen met taal een grote rol. Op dit moment tourt hij (samen met twee andere woordkunstenaars) door het land met het cabaretprogramma TALK. En elke maandag fileert hij de actuele taal op NPO Radio 1. Op het Taalfeest houdt hij een interactieve voordracht vol luchtige verzen en woordspielerei. Algemeen Dagblad: “Frank van Pamelen tovert met taal zoals Johan Cruijff dat met de bal kon.”


Annette Verspoor

Annette Verspoor is schrijver, tekstschrijver en docent creatief schrijven. Zij studeerde Nederlands en Theaterwetenschap en geeft diverse cursussen en workshops bij Bibliotheek Eemland en Scholen in de Kunst. Daarnaast coacht zij ondernemers bij het schrijven van hun blogs. In 2009 kwam kinderboek ‘Het Geheim van de Haspelnap’ uit, in coproductie met Karin Horst en Jolanda Oudijk. Haar tweede jeugdboek ‘Bisou’ zag vorig jaar het licht. Annette neemt je tijdens de workshop op vakkundige wijze mee naar het land van de korte stukjes. Kom gewapend met pen of laptop, en schrijf aan de hand van inspirerende opdrachten een pakkende tekst: je allereerste column.


Antoine van Roemburg
Cees van Weerd

Antoine van Roemburg (1950) en Cees van Weerd (1954) vormen al meer dan 30 jaar het cabaretduo De Buren. Niet verwonderlijk, want het leven van Antoine (ex-docent Nederlands, dramadocent) en Cees (ex-docent Nederlands, oud-dagbladjournalist, voormalig stadsdichter in Amersfoort en nog altijd actief tekstschrijver) baadt in een marinade van taal en communicatie.
Er is niemand die zo pijnlijk en virtuoos als deze twee de vinger op de zere plek kan priemen, als het gaat om de ontwikkelingen in hun stad.
Óf die westelijke rondweg er nu wél of níet komt, óf burgemeester Lucas Bolsius met een gerust hart Koningsdag 2019 tegemoet gaat, óf we Van Oldenbarnevelt écht een plezier gaan doen met de viering van zijn sterfdag én óf iemand in de stad óóit nog een Stille Tocht durft te lopen…. De Buren dragen graag hun keitje bij met hun zorgvuldig afgewogen opinie.
In hun eigen tuin blijkt het gras inderdaad groener.